Vanaf 22 september t/m 24 november  2018 is er in het Kaasmuseum in Bodegraven een tentoonstelling van meer dan 40 oude en nieuwe merklappen.

Op deze expositie zijn verschillende merklappen te bewonderen; zo is er de lettermerklap met het alfabet, de stoplap om te leren stoppen en repareren, de borduurlap om de verschillende motieven te oefenen,  de pronklap voor de verschillende handwerktechnieken en niet te vergeten de rode schoollap.

merklappen01Vanaf 1870 tot ver in de 20ste eeuw werd er op school met rood garen op wit katoen  een lap gemaakt met letters en cijfers en veelal de naam van de maakster en haar woonplaats. Zo oefende de meisjes het alfabet zodat zij konden helpen met het merken van het textiel.   Van de rode schoollap zijn meerdere exemplaren aanwezig.

Vroeger werd de was op de bleek gedroogd, als herkenningsteken borduurde men op het huishoudelijke textiel de initialen van de eigenaar.

De oudste merklap op deze tentoonstelling komt uit 1860. Van al deze verschillende merklappen hangt er nu een exemplaar in het museum. De Kaaskoningin met haar Hofdames bezochten tijdens de Najaarsmarkt de voorloper van de expositie reeds.

Deze tentoonstelling is  I.s.m. de oudheidkamer in Reeuwijk tot stand gekomen.

merklappen02

“Kom naar ons museum, de kaaskoningin met haar Hofdames gingen U al voor”


KnipselBoekKaasIn het Kaasmuseum kunt u binnenkort meer te weten komen over de totstandkoming van het succesvolle boek “KAAS” uitgegeven door de Historische Kring Bodegraven.

Het Kaasmuseum en de Historische Kring Bodegraven tonen daar uniek fotomateriaal (deels nog niet gepubliceerd) en documenten over de boerenkaas en de daarmee verbonden handel. De gidsen van het Kaasmuseum geven uitleg over het bereiden van de Goudse en Leidse kaas. Leden van de Historische kring Bodegraven geven toelichting over het ontstaan van de handel in kaas in Bodegraven en omgeving door de jaren heen. Al met al een unieke samenwerking. Natuurlijk kunt u het boek, in combinatie met een bezoek aan het Kaasmuseum, daar ook aanschaffen.

De drie opeenvolgende zaterdagen waarop dit plaats vindt zijn 19 en 26 mei en 2 juni van 10.00 tot 16.00 uur in het Kaasmuseum, 3e verdieping van het Evertshuis, Julianastraat 4, 2411CV Bodegraven.

 


Optocht 20153De Najaarsmarkt had dit jaar als motto: “Boerenkaas beestachtig lekker”. Dit werd op pakkende wijze uitgebeeld door de bijdrage van het Kaasmuseum aan de optocht die bij dit jaarlijkse festijn hoort. We kunnen terugzien op een zeer geslaagde promotie van de boerenkaas.

HerOpeningNa verbouwing in het Evertshuis werd ons museum na een jaar dicht te zijn geweest op 17 mei 2014 heropend door de burgemeester en de kaaskoningin van 2013".

03-12  Kaasmuseum 25 jaar 005Op 13 januari 2012 werd, tijdens de jaarlijkse vrijwilligersavond, het jubileumjaar ingeluid. Er werd niet alleen teruggekeken maar vooral vooruit. De voorzitter Ans Stolwijk gaf op een krachtdadige wijze uitleg over wat er zoal gerealiseerd was het laatste jaar, alsmede wat er nog aan wensen lag.
Zo werd de oude pc vervangen door een nieuwe laptop en werd de oude tv met video ingeruild voor een moderne Blu-Ray speler met Flatscreen. De bezoekers kunnen nu niet alleen zien hoe er vroeger kaas gemaakt werd op de boerderij, maar ook hoe het in de huidige tijd gebeurt.
Ook voor de jeugd zijn er moderne middelen aangeschaft. Zij kunnen zo een "interactieve rondleiding" maken door het museum met een Tablet-computer in de vorm van een kaas. Tevens is er een Fotospeurtocht, welke niet alleen voor de jongeren leuk en leerzaam is maar ook voor ouderen.

Al deze vernieuwingen zijn mogelijk gemaakt dankzij de opbrengst van de "Kaas Bridge Tocht", de donaties van de Stichting "Bonaz" en de Bodegraafse afdeling van de "Maatschappij tot het Nut van 't Algemeen".

De Najaarsmarkt 2010 was weer succesvol voor het Kaasmuseum. Hieronder een video van de Kaaskeuring op donderdag 9 september en de Kaasmarkt van zaterdag!

Volg ons ook op:

  • kaas facebook
  • kaas twitter
  • kaas instagram
  • kaas youtube
kaas adres
kaas extra openingstijden
kaas toegangsprijs