Nieuw-Evertshuis3Het Kaasmuseum in het Evertshuis ligt op enkele minuten lopen vanaf het NS station Bodegraven. Er is parkeergelegenheid aanwezig en het gebouw is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.


Wat is er te zien?

  • Een schitterende film over de omgeving van Bodegraven als kaascentrum.
  • Informatie over "Van koe tot ambachtelijk kaasmaken op de boerderij".
  • Een Goudse en een Leidse inrichting van een wringhuis.
  • De kaasmarkt en de taak van de kaaskoningin.
  • Een unieke verzameling van kaasmerken.
  • Het bestaan van een kaasfabriek en de ontwikkeling van de zuivelindustrie.

Lange traditie

krant-1Op sommige boerderijen wordt al meer dan 150 jaar kaas gemaakt, een traditie die van moeder op dochter of schoondochter wordt doorgegeven. Het principe van de kaasbereiding is door de eeuwen heen niet veranderd. Het procedé mag dan in grote trekken niet veranderd zijn, de gereedschappen en hulpmiddelen zijn dat wel. Vroeger ging alles met handkracht, terwijl nu een aantal handelingen is gemechaniseerd. Ook is het materiaal waarvan de gereedschappen werden gemaakt door de jaren heen veranderd.


Op ontdekking door het kaasmuseum

kaasmachineIn het Kaasmuseum komt u van alles te weten over het maken van boerenkaas.
Aan de hand van honderden voorwerpen, foto's, oude documenten en films wordt een levensecht beeld gegeven van de kaasmakerij en wat daarmee verband houdt. Zo krijgt u een beeld van de melkwinning, de boterbereiding, de kaasmarkt, de kaashandel en de kaasopslag. Met authentieke materialen zijn ondermeer een stal en een vooroorlogse Goudse en Leidse kaasmakerij en een kaaspakhuis ingericht.


koeien 5De Stichting Kaasmuseum Bodegraven probeert oude gereedschappen en materialen, die vroeger op de boerderij voor de kaasmakerij werden gebruikt, voor het nageslacht te behouden. De Stichting stimuleert onderzoek naar de historie van het kaasmaken. Naast de vaste opstelling worden in het museum ook wisselexposities gehouden.


Geschiedenis van de kaasmakerij

kazenHet maken van boerenkaas gebeurde in de omgeving van Bodegraven al in de 18e eeuw, hoewel toen nog op kleine schaal. De kaas die op de boerderij werd bereid werd rechtstreeks door de kaashandelaar bij de boer opgekocht. De grote opkomst van het kaasmaken komt eigenlijk pas na de oprichting van de kaasmarkt in 1882. De kwaliteit van het grasland verbeterde in die tijd. De oprichting van de kaasmarkt maakte het voor de boer lonend om meer kaas te gaan maken.

Sindsdien is Bodegraven een kaascentrum van belang. Bodegraven had tot 2001 op dinsdagmorgen een echte kaasmarkt maar heeft nog steeds de grootste kaasopslagcapaciteit van Nederland. Een groot deel van de kaasexport uit Nederland loopt via Bodegraven.

In het kaasmuseum van Bodegraven krijgt u van dit alles een goed overzicht. Een bezoek aan het museum is beslist de moeite waard.

Volg ons ook op:

  • kaas facebook
  • kaas twitter
  • kaas instagram
  • kaas youtube
kaas adres
kaas extra openingstijden
kaas toegangsprijs